2011. december 28., szerda

Töltött káposzta

Én a töltött káposztát édes káposztába szoktam tölteni és vágott savanyú káposztát teszek közé.
A töltött káposztához általában kissé laposabb egész fej káposztát veszek. Forrásban lévő vízben egészben teszem a vízbe és kb. 40 percig főzőm. Aztán kiveszem és ha lehűlt annyira hogy hozzányúljak akkor leveleire szedem.
Kb. 1,5 kg. disznóhúst,( vagy én már lassan csak mindent csirkemell) ledarálok, vagy darálva veszem befűszerezem sóval borssal, kockára vágott dinsztelt hagymával.(a hagyma kiváló fűszer igy bátran használjuk) Teszek hozzá kb. másfél bögre rizst, pirospaprikát ( ez kb. 4-5 evőkanál)
és 2 egész tojást. Jó alaposan összedolgozzuk (bátran lehet kézzel is) és állni hagyjuk mig a káposzta leveleket elő nem készítjük.
Kb. 5 nagy fej hagymát kockákra vágunk és zsiron megpárolunk. Ha kész teszünk bele 3-4 evőkanál pirospaprikát. Ráteszünk egy rétegnyi savanyukáposztát (ha nagyon savanyu kicsit áztassuk ki)
A leveleire szedett káposzta levelek vastag középső részét levágjuk ugy hogy ne lyukasszuk ki a levelet, és beleteszünk egy maréknyit a husból. A káposzta vastagabb felébe kell tenni és majd az ráhajtjuk az egyik oldalát behajtjuk és jó szorosan feltekerjük majd a két végét ujjal benyomkodjuk a töltelékbe.
Szépen sorba lerakjuk a savanyukáposztára közé teszünk egy darabnyi igen jól füstölt szalonnát.
Ha leraktuk az utolsó töltött káposztát is akkor teszünk rá egy réteg ujabb savanyú káposztát.
Felöntjük annyi vizzel hogy ellepje az egészet teszünk rá 1-2 babérlevelet és fedő alatt lassú tüzön kb. 2-3 óráig főzzük. Keverni nem szabad. Ha kész kiveszünk annyi töltött káposztát hogy tudjuk egy picit kavarni és berántjuk (az előre elkészitett rántásból 3 evőnalányi rántással) ,majd visszatesszük a töltelékeket és még kb. az ujraforrástól számitva 1 órácskát forraljuk.

Lehet közé tenni még füstölt húst.

Tejföllel tálaljuk

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal